Kuhinjski kiper: 3u1


Kuhinjski kiper – tilting bratt pan (nagibni tiganj), predstavlja uređaj ogromne svestranosti u ugostiteljskom sektoru, ravano ukoliko ako se pravilno koristi. Kiperi imaju različite funkcionalne elemente: tiganj koji se naginje, podesivi termostat u rasponu od 50 – 310 °C i slavinu za dovod vode za punjenje posude. Kada se svaka od ovih komponenti pravilno koristi, nagibni kiper tiganj ima tri različite funkcije:
- Kao posuda za kuvanje: Zahvaljujući slavini za punjenje postavljenoj na tiganju, može se koristiti kao tiganj sa direktnim plamenom, koji sadrži ~50 (i više) litara vode, i koristiti za pripremu paprikaša, pirinča, pirjanjenja mesa i povrća …
- Kao grill ploča: Radna temperatura koja se postiže na dnu tiganja i ravna površina, daju mu svojstva grill ploče – može se koristiti za grilovanje povrća, pečenje mesa, ribe, jaja …
- Kao friteza: Napunite kiper do određenog nivoa uljem za prženje, podesite termostat na željenu temperaturu (160-180°C) i možete pržiti ribu, krokete, krompir …
Na primeru kuhinjskog kipera FAGOR SB-E710 - serije 700, dajemo okvirne kapacitete pripreme hrane za jedan sat:
- 280 prženih jaja
- 175 grillovanih šnicli ili hamburgera
- 30 kg ćufti u sosu ~ 115 porcija
- 25 kg medaljona u sosu ~ 105 porcija
- 110 porcija rižota (25 litara vode + 7,5 kg pirinča + 6 kg dodatnih sastojaka)
- 150 porcija paprikaša

Prednosti i mane
Možda mu je jedina mana visoka cena, ali sa ovim multifunkcionalnim uređajem, možete pripremate veliku količinu hrane, bez potrebe za kupovinom posuđa velikog kapaciteta, koje naravno negde treba i uskladištiti nakon korišćenja.
Održavanje
Za čišćenje zahteva špatulu, sunđer sa rastvorom neutralnog deterdženta i crevo sa tušem za ispiranje, obzirom da se sadržaj jednostavno iskipuje podizanjem tiganja u skoro vertikalni položaj.