Tipovi komercijalne rashlade

Komercijalna rashlada postoji u svim oblicima, veličinama i namenama. Od malih potpultih rashladnih uredjaja, pa sve do spojenih sistema komora za hladjenje, lako je pronaći rešenje za bilo koju potrebu. Obavezno je definisati vaše potrebe i očekivanja pre nego što se odlučite koji proizvod rashladne opreme će biti najbolje rešenje. Profesionalni rashladni uredjaji grantuju bezbednost namirnica, kako svojim performansama, tako i jednostavnošću održavanja.

  • osnovna namena im je brz pristup potrebnim namirnicama za pripremu obroka
  • pozicioniraju se u krajnjoj proizvodnoj liniji - u zoni pripreme hrane
  • koriste se za čuvanje namirnica, mesa i povrća, odnosno svega što ćete koristiti u toku dana
  • dopunjavaju se iz rashladne komore jednom nedeljno ili po potrebi
  • na osnovu radne temperature dele se na one u:
    - plusnom režimu rada - frižideri - 2°/+8°C
    - minusnom režimu rada - zamrzivači -10°/-30° C
  • mogu biti sa policama (rešetkama) u:
    - GN standardu (GN 1/1 - GN 2/1) - kuhinjski
    - EN standardu (600x400 800x600 mm) - pekarski
    - tipskim policama i nosačima
GB7 small
hladni stolovi
  • pozicija im je u zoni pripreme za brz pristup namirnicama
  • za skladištenje često korišćenih proizvoda​
  • imaju radni deo koji može biti uzdignut sa zadnje strane - splashback
  • idealno rešenje hladjenja za profesionalne kuhinje, fast food restorane i picerije (izradjuju se i sa mermernom pločom + nadgradnja salatara)
  • na osnovu radne temperature dele se na one u:
    - plusnom režimu rada - frižideri - 2°/+8°C
    - minusnom režimu rada - zamrzivači -10°/-20° C
  • mogu biti sa policama (rešetkama): - 480x340 - fast food, barski, odnosno šank hladni stolovi - dubina 600 mm - GN standard (GN 1/1 - GN 2/1) - kuhinjski hladni stolovi - dubina 700 mm - EN standard (600x400 mm) - pekarski i pizza hladni stolovi - dubina 800 mm​
  • na osnovu radne temperature dele se na one u: - plusnom režimu rada - frižideri - 2°/+8°C - minusnom režimu rada - zamrzivači -10°/-20° C​
  • pozicija hladnjače je u magacinu, neposredno do prijema robe
  • mogu se skladištiti namirnice u gajbama, kutijama, odnosno u prijemonoj ambalaži.
  • pogodno za velike količine hrane i mogućnost planiranja nabavke
  • jedino rešenje za hladjenje robe kada su u pitanju veliki restorani
  • direktan prijem robe "sa ulaznih vrata", bez mnogo šetanja po kuhinji
rashladne komore
sok komora
  • blast chiller je uredjaj koja brzo snižava temperaturu hrane
  • tretiranjem kroz blast chiller, pordužava se rok trajanja
  • omogućava restoranima da zamrzavaju hranu, otapaju i serviraju u gotovo istom kvalitetu kao i svežu hranu.
  • osnovne prednosti sa blast chiller-om:
  • opstaju hranjive materije
  • održava se kvalitet prehrambenih proizvoda
  • povećava rok trajanja pripremljene hrane
  • sprečava brzi rast bakterija
  • omogućava vam brzo hladjenje prehrambenih proizvoda nakon kuvanja - neposredno nakon pripreme, sa temperturom od +90° C
  • detaljnije o blast chiller-ima ...
  • frižideri za vino mogu biti za čuvanje (sa položenim vinskim bocama) ili za
    izlaganje vina gde su visne boce u vertikalnom položaju ili blago nagnute
  • vinski frižider može biti samostojeći ili ugradni (u ravni sa eneterijerom)
  • prema radnoj temperaturi dele se na:
    - frižidere za crvena vina +16° C
    - frižidere za bela vina +8° C
    - multizone frižidere sa temperaturom od +8° C u donjem, do +16° C u gornjem delu frižidera
  • Eksluzivni modeli su izradjeni od pravog drveta sa ugradjenim sistemom za hladjenje, dok su standardni modeli uglavnom samo presvučeni drvenim furnirom, sve češće su traženi modeli sa modernim dizajnom i savremenim materijalima koji se lako uklapaju u enterijer restorana.
vinski frizider
frizider za pice
  • frižideri za piće mogu biti horizontalni (hladni sto) ili vertikalni.
  • namena im je brzo hladjenje svih vrsta pića i jednostavna manipulacija flašama, odnosno limenkama.
  • dinamičko hladjenje je obavezno kada je u pitanju hladnjenje pića, kako bi se brže ujednačila podešena temperatura i ohladilo tek ubačeno piće.
  • izolacija frižidera za piće: tvrdo ekspandirana poliuretanska pena visoke gustine 35-40kg/m3 (HCFC free) isključuje mogućnost stvaranja kondenzacije usled slabe izolacije.
  • reverzibilna (samozatvarajuća) vrata.
  • hladni stolovi za piće mogu biti sa punim vratima (standardno), sa staklenim vratima (pregledno) ili fiokama (pregledno i praktično - lako dostupna sva pića u rashladno delu).
  • Sladoled rashladna oprema je konstruisana da pruži prave uslove za očuvanje ovog, po strukturi, veoma specifičnog proizvoda. Pravi uslovi omogućavaju da sladoled zadrži kako kvalitet tako i sam ukus. Karakteristike komercijalne sladoled rashlade su:
  • Temperatura - sladoled zahteva izuzetno nisku temperaturu kako bi zadržao kvalitet.
    Zamrzivač za čuvanje sladoleda - labor, mora biti u stanju da održi ravnomernu temperaturu između približno -14° C do -24 ° C (idealno postavljenu na -18° C).
    Vitrine za sladoled obično trebaju da održe temperaturu između -12 ° C i -18 ° C na kojima je sladoled idealno kremast.
  • Čuvanje ili izlaganje - oprema za sladoled se koristi za komercijalne svrhe, pa se stoga očekuje da bude izdržljiva i visoke energetske efikasnosti. Uredjaji za čuvanje su labori, dok se za izlaganje i direktnu prodaju sladoleda koriste vitrine, koje oržavaju optimalnu temperaturu sladoleda, na kojoj se lako porcioniše kašikom za sladoled, sa velikom staklenom površinom koja pruža preglednost kaseta sa sladoledom i ujedno štiti sladoled od spoljnog uticaja.
  • Sistem hladjenja - hladjenje sladoleda mora biti brzo i na konstantnoj tempeaturi da bi rezultat bio zagarantovan. Koriste se dva tipa hladjenja: dinamičko i statičko. Statičko se oslanja na prirodnu cirkulaciju hladnog vazduha, dok se za dinamičko koriste ventilatori koji pomažu u kretanju vazduha kroz isparivač i na taj način bržeg oduzimanja toplote iz vitrine za sladoled - brže hladjenje.
vitrine za sladoled
vitrina za kolace horizontalna
  • vitrine za kolače mogu biti horizontalne ili vertikalne
  • namena im je izlaganje kolača sa što boljom preglednošću za kupca,
    kao i njihova očuvanje kolača tokom radnog dana.
  • sistem hladjenja omogućava očuvanje svežine proizvoda - nije u pitanju "samo frižider sa staklenim policama"
  • na pitanje: "da li postoje vitrine sa vlaženjem vazduha?" - ne postoje , postoje neki "patenti" preuzeti sa fermentacionih komora (grejač u posudi sa vodom = vodena para), ali oni su se u praksi pokazali kao odlično rešenje jedino za ubrzano propadanje već osušenih kolača usled neadekvatnog sistema hladjenja.
  • svaki sistem hladjenja (oduzimanja toplote) oduzima deo vlage iz prostora i bas zato su vitrine za kolače specifične po svom tehnološkom rešenju hladjenja gde je ovo "izvlačenje" vlage svedeno na minimum.
HOME » Rashladna oprema
izaberi kategoriju

Vertikalni uredjaji (52)

Hladni stolovi (21)

Komore (2)

Blast Chiller & Shock Freezer (18)

Vinski frižideri (7)

Vitrine za kolače (3)

Vitrine za sladoled (1)