Brža priprema hrane
Ako je potrebno da kuvate ili pripremite velike količine hrane, upotreba kiper tiganja će znatno ubrzati ceo proces. Najmanji kapacitet kuhinjskog kipera iznosi 80 litara za seriju 900, dok veći modeli mogu dostići i do 400 litara – za industrijsku pripremu hrane, što štedi ogromnu količinu vremena u poredjenju sa pravljenjem više količina istog jela pomoću nekoliko manjih uredjaja.
Ušteda prostora
Iako su kiper tiganji velike i teške jedinice, one takodje mogu uštedeti ogromnu količinu prostora u poredjenju sa skladištenjem većeg broja manjih uredjaja, koji su ograničeni kapacitetom koji mogu da izvrše. Kuhinjski kiper tiganj može efikasno obavljati posao osam pojedinačnih uredjaja.
Jednostavno pražnjenje
Kuhinjski kiper je poznat i kao kiper tiganj, zbog svog mehanizma za naginjanje posude, koje može biti ručno ili sa elektromotrnim pogonom , zavisno od modela i kapaciteta uredjaja. 80 ili 120 litara kuvane hrane, se pomoću tilt mehanizma, sa lakoćom presipa u manje posude, za dalje serviranje ili transport hrane. Većina kuhinjskih kipera ima oblikovan izliv na prednjem rubu posude, tako da je presipanje hrane maksimalno pojednostavljeno. Takodje, ova funkcija kipovanja posude, korisna je prilikom pranja kuhinjskog kiper tiganja.
Višefunkcionalni uredjaj za pripremu hrane
Sa osam različitih funkcija kuvanja, kiper tiganj je izuzetno svestran deo jedne profesionalne kuhinje. Dizajniran sa balansirajućim poklopcem, koji se spušta na željenu visinu, prebacivanje između metoda pripreme hrane je krajnje jednostavno, a mogu se kombinovati i za pripremu jedne vrste hrane, odnosno jednog jela u više koraka. Na primer, podignut poklopac i kiper tiganj pdešen za pečenje mesa, uz dodatak malo ulja, kako bi meso porumenilo. Zatim jednostavno dodavanje sosa ili tečnosti pre nego što se smanji temperatura i zatvori poklopac – lagano kuvanje, donosno dinstanje hrane.