Profesionalni sokovnici, osnovna podela:
- Centrifugalni sokovnici: Moguće je ubacivanje celih plodova voća i povrća, kao što su breskve i kajsije (bez koštice), jabuka, cvekla, šargarepa, groždje, kivi, citrusi … Ovo je tradicionalna i najprodavanija vrsta sokovnika koja koristi metalni disk nož koji sitni ubačenu sirovinu i pod centrifugalnom silom, koja se stvara usled 3.000rpm, cedi sok kroz sito na rotirajućem nosaču noža (korpi) – odvajajući sok koji se direktno istače u čašu i pulpu koja završava u kontejneru za otpad.
- Cold press ili Slow juicers – sokovnici za sporo cedjenje rade na manjem broju obrtaja od centrifugalnih sokovnika – 37rpm do 100rpm. Princip rada je taj da se ubačeni plodovi melju pomoću konusnog svrdla, na niskom broju obrtaja. Sadržaj potiskuju i polako cede kroz sito koje je fiksno – ne rotira kao kod centrifugalnih sokovnika.
Prednosti:
- Centrifugalni sokovnici: visoka produktivnost – momentalno iscedjen sok. Znatna ušteda vremena, jednostavno čišćenje, niska cena u odnosu na proizvodni kapacitet > 100 lit/h.
- Cold press – sokovnici za sporo cedjenje: rad na niskom broju obrtaja ne zagreva sok i veći je sadržaj minerala, enzima i hranljivih materija u prirodno cedjenom soku. Moguće je cediti i lisnate proizvode: spanać, kelj, pšenična trava.
Mane – nedostaci:
- Centrifugalni sokovnik: visok broj obrtaja dovodi do stvaranja toplote i na taj način se razgradjuju pojedini enzimi u cedjenom soku, nastaje oksidacija. Ne može da cedi lisnate proivode.
- Cold press – sokovnik za sporo cedjenje: sam naziv sokovika kaže sporo cedjenje = niska produktivnost. Startno visoka cena u odnosu na proizvodni kapacitet, nije tako jednostavno čišćenje kao kod centrifugalnih sokovnika.
Profesionalni sokovnici u našoj ponudi: