espresso kafa barbera
automatski espresso aparati

Profesionalni espresso aparati

Profesionalni aparati za espresso kafu se dele na dve vrste:

  • tradicionalni
  • automatski

Espresso aparati sa tradicionalnim sistemom prirpreme kafe, bez obzira da li su digitalni ili sa mehaničkom kontrolom, rade po istom principu: voda se zagreva u bojleru, direktno ili indirektno, zatim pod pritiskom prolazi kroz grupu sa kašikom u čiji je filter stavljeljena sveže samlevena espresso kafa i rezultat je savršen espresso u šoljici – naravno ukoliko je profesionalac za aparatom.

Automatski espresso aparati, za razliku od tradicionalnig, ne zahtevaju iskustvo korisnika u pripremi espresso kafe. Dovoljan je pritisak na dugme, kafa u zrnu, koja je u silosu integrisanog mlina, melje se i ulazi u mehanizam za pripremu kafe, kroz koji pod pritiskom prolazi zagrejana voda iz bojlera – rezultat takođe savršena šoljica kafe.

Automatski aparati (12)

Tradicionalni aparati (9)

Mlinovi za kafu (14)