Kako rasporediti namirnice u frižideru


Zvuči jednostavno, ali možemo Vas uveriti da nije. Pravilno organizovanje profesionalnih rashladnih ormana, u Vašem baru ili restoranu, je suštinski zadatak kako biste održali kvalitet hrane. Iako mislite da različitim policama možete da ih organizujete po sopstvenom nahođenju, postoje nepisana pravila kako biste obezbedili higijenu i bezbednost hrane i tako izbegli probleme sa svojim klijentima i gostima.
Prva stvar koju treba imati na umu kada čuvate rashlađenu hranu je higijena, temperatura i rok trajanja.
Zvuči jednostavno, ali možemo Vas uveriti da nije. Pravilno organizovanje profesionalnih rashladnih ormana, u Vašem baru ili restoranu, je suštinski zadatak kako biste održali kvalitet hrane. Iako mislite da različitim policama možete da ih organizujete po sopstvenom nahođenju, postoje nepisana pravila kako biste obezbedili higijenu i bezbednost hrane i tako izbegli probleme sa svojim klijentima i gostima.
Prva stvar koju treba imati na umu kada čuvate rashlađenu hranu je higijena, temperatura i rok trajanja.
Higijena
Kao što održavamo optimalnu i adekvatnu higijenu ostalih elemenata koji čine profesionalnu kuhinju, važno je ne zaboraviti jedan od najvažnijih elemenata u očuvanju hrane zbog koje gosti i dolaze.
Kao prostor kroz koji prolazi mnoga hrana, važno je održavati odgovarajuću higijenu i čišćenje profesionalnih rashladnih ormana kako bi se izbegla moguća unakrsna kontaminacija. Zbog toga je obavezno često čišćenje unutrašnjosti.

Profesionalni rashladni ormani su savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija koje mogu biti opasne po zdravlje kupaca, jer mogu izazvati trovanje, bolesti ili alergije.
Dakle, njihovo pravilno organizovanje će nam pomoći da izbegnemo kvarenje hrane, jer, uprkos činjenici da rashladne vitrine kontrolišu temperaturu (o čemu ćemo kasnije), usled velikog broja otvaranja tokom radnog dana, mnogo je komplikovanije kontrolisati vlažnost i kiseonik, ono što je takođe bitno za održavanje namirnica u dobrom stanju.
Temperatura
Frižideri su univerzum u kojem mikroorganizmi u hrani brzo i lako napreduju ako ih ne održavamo na odgovarajućoj temperaturi. Idealna temperatura za usporen razvoj mikroorganizama je između 2° i 5° C u svakom trenutku, pri čemu je 4° idealna temperatura.
Rok trajanja
Kao što svi znamo, svaka namirnica ima svoj rok trajanja u kome se mora čuvati pod određenim klimatskim uslovima kako bi se izbeglo prevremeno kvarenje. U tom vremenskom periodu, takođe je preporučljivo s vremena na vreme proveriti stanje, kako bi se izbeglo razmnožavanje gljivica i bakterija koje mogu da kontaminiraju ostatak hrane.
Organizacija profesionalnog frižidera

Kada imamo ove tri stvari pod kontrolom (higijena, temperature, rok trajanja), vreme je da se rashladni orman organizuje prema različitim namirnicama. Dobro organizovan frižider će olakšati rad i produktivnost osoblja, pa kada organizujete police, uzmite u obzir sledeće:
Meso i riba
Obično se čuvaju na donjim policama, gde se održavaju najniže temperature i gde ćemo, u slučaju bilo kakvog kapanja, izbeći da to utiče na ostale namirnice. Važno je razdvojiti meso i ribu i organizovati ih po sličnim proizvodima.
Nudi se i mogućnost rashladnog ormana sa fizički odvojenim delom za ribu kako bi se izbegla unakrsna kontaminacija.
Hladna jela
To su namirnice kojima nisu potrebne preterano niske temperature, baš kao i za prethodno kuvana jela, pa ih možemo čuvati na centralnim policama frižidera i uvek u hermetički zatvorenim posudama.
Voće i povrće
Ako voće i povrće treba jesti sirovo, stavite ih u poklopljene posude, odvojeno i na gornje police.
U slučaju voća i povrća koje treba da se kuva, stavite ih na dno - niža temperatura. Međutim, sve zavisi od vrste voća i povrća koje trebate da čuvate, jer nije svima potrebna ista temperatura. Na primer, krompir, luk ili beli luk ne moraju da se čuvaju u frižideru.
Jaja i mlečni proizvodi
U slučaju mlečnih proizvoda, kao što su sir, mleko i jogurti, koristite centralne police, jer ih treba držati na hladnom da bi ostali sveži. Jaja su hrana sa visokim rizikom od kontaminacije, posebno ako su podvrgnuta naglim promenama temperature. Ne moraju biti na tako niskim temperaturama, tako da će ići u najmanje hladno područje frižidera - gornje police, osiguravajući da to bude izolovan, hladan i suv prostor.
Konzerve i namirnice u teglama
To su namirnice kojima su potrebne niže temperature, posebno ako su već otvorene. U poslednjem slučaju, najbolje je čuvati u zatvorenoj posudi (obavezno preručiti iz konzerve u drugu posudu) i na donjim policama profesionalnog frižidera.
Umaci
To su prerađene namirnice kojima nisu potrebne preterano niske temperature, pa ih treba držati na srednjim policama, odmah iznad mesa i ribe.

Dezerti
Ako već nemate rashladnu vitrinu posebno za dezerte, idealno je da ih čuvate na donjim policama, uvek pokrivene kako bi se sprečilo da upijaju mirise i arome ostatka hrane.
Kada na ovaj način savršeno organizujete svoj rashladni orman, videćete kako će se povećati produktivnost radnog tima, jer će tačno znati gde se nalazi svaka namirnica koja im je potrebna, a u isto vreme će se maksimalno iskoristiti rok trajanja namirnica.