Trendovi i saveti

Šta treba da uzmem u obzir da bih sproveo dostavu u mom restoranu?

dostava hrane iz restorana

I pre pandemije, dostava hrane na kućnu adresu bila je fenomen u porastu, a njena potražnja je porasla i tokom i nakon nje. Za implementaciju isporuke u Vaš objekat nije potrebna velika infrastruktura, već samo da sprovedete nekoliko minimalnih promena, sa kojima možete povećati promet lokala i do 30%. Cilj je ponuditi isto što i u prostoru restorana, dopreti do najšire moguće publike uz efikasnu logističku uslugu za kućnu dostavu.

Koje aspekte morate da uzmete u obzir pre nego što primenite isporuku?*

  • Operativni. Imajte na umu da je potrebno izdvojiti poseban prostor za upravljanje nalozima koji ne ometa rad restorana. Ovo podrazumeva izbegavanje ukrštanja puteva i omogućava pristup spolja bez ometanja lokalne klijentele. Takođe ćete morati da uzmete u obzir povećanje zaliha. S druge strane, kada je u pitanju radna snaga, predviđa se da će za to biti potrebna jedna osoba koja preuzima narudžbine (ili digitalizuje ovaj proces) i jedna osoba koja ih priprema. U pogledu isporuke porudžbina, možete izabrati da obezbedite sopstvenu isporuku ili da koristite usluge treće strane. Ponovo prilagodite radnu snagu i prilagodite raspored. Imajte na umu da isporuka prestaje da bude privlačna kada nije brza, tako da proces (od trenutka prijema porudžbine do isporuke) mora biti što brži. Da biste uradili ovo, izračunajte potrebno vreme i odredite rute isporuke.
  • Pakovanje, davanje prioriteta održivosti i brendiranju. Potražite dobavljača kvalitetnog pakovanja, po mogućnosti održivog, BIO i ekološki prihvatljive plastike, itd. Napravite ujednačenu liniju u skladu sa hranom koju će sadržati pakovanje. Imajte na umu da je dostava hrane postala odlična marketinška platforma, tako da je dobro pakovanje ključni marketinški element – Vaš brend na kesama ili kutijama za hranu.
  • Digitalni prodajni kanal. Postoji više kanala prodaje, od agregatora (Wolt, Glovo …), koji Vam svoju logistiku čine dostupnom, ali sa sobom donose neke neprijatnosti (provizije, gubitak podataka o klijentima ili loša korisnička podrška). S druge strane, možete se odlučiti da imate sopstveni kanal, kao što je veb lokacija ili stranica društvenih medija, uključujući upravljanje narudžbinama i plaćanjem – ako tražite tehnološki naprednu opciju. Ako, naprotiv, tražite jednostavnije rešenje, možete koristiti WhatsApp Business aplikaciju. Uvek ostaje na raspolaganju i stari dobri telefonski poziv.
  • Lojalnost. Dostava će Vam omogućiti da identifikujete i upoznate kupce i šta naručuju. Sa pravim znanjem i iskustvom, moći ćete da iznenadite svoje kupce i zadržite ih uz niže troškove ulaganja.
  • Ponuda, dizajnirana sa identitetom, kvalitetom i naravno uvek fokusirana na bezbednost hrane. Uključite jela koja se mogu pakovati i transportovati, čak i stvarajući nove opcije (poštujući Vaš identitet, kvalitet i bezbednost). Pored novih protokola uspostavljenih za sprečavanje širenja COVID-19, a koji su još na snazi u vidu preporuka, moraćete da primenite prilagođavanja kako biste garantovali bezbednost hrane, jer potrošač mora imati maksimalne garancije da je njegova porudžbina obrađena uz najrigorozniju zaštitu.

Što se tiče opreme koja je potrebna za isporuku u Vašem ugostiteljskom objektu, prvo što treba da uradite je da odredite sa kojim namirnicama ćete raditi i kako ćete ih čuvati radi očuvanja. Imamo opsežan katalog rešenja tako da Vaše preduzeće može lako da sprovede dostavu na kućnu adresu.

Uzimajući u obzir evoluciju tehnika kuvanja i materijala, hrana se može klasifikovati u nekoliko opsega, u rasponu od I do V:

Opseg I: hrana koja nije transformisana i nije bila podvrgnuta nikakvom sterilizacionom tretmanu. Ona je rizična i veoma kvarljiva hrana.

Opseg II: namirnice koje su bile podvrgnute termičkoj obradi i koje su upakovane u hermetički zatvorene kontejnere radi čuvanja, tako da više nisu sveže namirnice.

Opseg III: hrana konzervirana na hladnom (zamrznuta ili duboko zamrznuta). Važno je da se hladni lanac ne prekine tokom transporta i da se moraju odmrznuti pre pripreme.

Opseg IV: čisto sveže voće i povrće, iseckano i upakovano za konzumaciju. Održavaju prirodna svojstva, ali su već oprane, iseckane i upakovane, sa rokom trajanja od 7 do 10 dana. Imaju višestruke prednosti, kao što je njihov visok kvalitet; veoma su bezbedni jer se peru, dezinfikuju da bi se sprečio napad mikroba i hlade da bi se održao kvalitet; zadržavaju svoj svež karakter i svojstva; njihovo pakovanje u modifikovanoj atmosferi ih štiti od oksidacije; olakšavaju potrošnju i jednostavno rukovanje; štaviše, postoji mnogo opcija za pakovanje i prezentaciju proizvoda.

 

Opseg V: namirnice koje su obrađene, delimično pripremljene za potrošnju i koje se čuvaju u zaštitnoj atmosferi. Još uvek im je potrebno malo pripreme pre nego što se konzumiraju. Imaju višestruke prednosti, zbog prethodne obrade i naknadnog hlađenja daju proizvod spreman za potrošnju za kratko vreme; da biste to uradili, mogu se koristiti dve tehnike: Cook and Chill ili Sous-vide Cooking; pošto su proizvodi podvrgnuti visokim temperaturama kuvanja, eliminacija mogućih patogenih organizama je zagarantovana, a naknadno brzo hlađenje olakšava očuvanje. Oni su bezbedni proizvodi, sa netaknutim karakteristikama i imaju višestruke prednosti: kvalitetan proizvod, raznovrsnost gastronomske ponude bez potrebe za dodatnim osobljem, vreme za razvoj drugih aktivnosti, smanjen rizik od kontaminacije hrane, optimizacija tokova otvaranja, regeneracije i serviranja.

Kada radite sa namirnicama iz opsega IV i V, potrebno je pratiti proizvodni proces i tok u kojem smo Vam odličan saveznik sa ponudom opreme.

Nadamo se da su Vas ove informacije interesovale, i naravno za bilo kakva pojašnjenja o ovoj ili drugim temama, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

*Izvor: Izveštaj Ángel Gutiérrez, vanrednog profesora Baskijskog kulinarskog centra