Blast chiller: ključni element u zamrzavanju hrane

Zamrzavanje je tradicionalna metoda konzerviranja hrane. Procesom zamrzavanja možemo zadržati nutritivne karakteristike hrane, produžiti rok trajanja proizvoda , smanjiti otpad i povećati profitabilnost poslovanja u ugostiteljskom sektoru.
Prednosti blast chiller-a ili sistema brzog hlađenja hrane u industrijskoj kuhinji
Blast chiller uređaj ili sistem za brzo hlađenje hrane je bitan deo opreme u industrijskoj kuhinji. Brzo zamrzavanje ima niz prednosti u odnosu na tradicionalne procese hlađenja. Jedna od glavnih karakteristika blast chiller-a je to što omogućavaju snižavanje unutrašnje temperature nedavno skuvane hrane za manje od dva sata, čime se izbegava širenje bakterija i održavaju optimalni uslovi proizvoda (boja, tekstura, ukus, miris… ).
Proces brzog zamrzavanja koji se postiže ovom industrijskom opremom rezultira stvaranjem mikrokristala unutar hrane, aspekt koji pomaže u očuvanju kvaliteta i osiguravanju sigurnosti svih vrsta hrane.

Industrijski rashladni uređaji – blast chiller-i, kako za hlađenje (gde se temperatura hrane snižava sa kritične temperature +65 °C na bezbednu temperaturu +3 °C za manje od 90 minuta ) tako i za mešovitu upotrebu (hlađenje ili zamrzavanje, sa +65 °C na temperaturu dubokog zamrzavanja – 18 °C za manje od 4 sata ), u rasponu od malog stonog uređaja za 3 tacne, do velikih blast chiller komora za hlađenje koje mogu da ponesu kolica za kontejnere GN-2/1 na 20 nivoa, kompatibilnih sa konvektomatima.
Neke od glavnih karakteristika blast chiller uređaja i ekspresnog hlađenja (soft ciklus i hard ciklus) su opisane u nastavku:
1. Blast chiller za zamrzavanje
1.1 Soft ciklus (standardni) – 240
Ovaj ciklus ravnomerno zamrzava proizvod, te je stoga pogodan za hranu koja ne sme biti podvrgnuta naglim promjenama temperature ili hranu koja je pripremljena od različitih sastojaka.
1.2 Hard ciklus (intenzivni) – 240
Ovaj ciklus je idealan za zamrzavanje polugotovih jela. Pogodan je i za sirovu hranu. Osim toga, omogućava da se zalihe smrznutih proizvoda čuvaju u dužem vremenskom periodu, za korištenje tokom cele godine.
2. Blast chiller za hlađenje
2.1 Soft ciklus (standardno) – 90
Ovaj ciklus je pogodan za blagu, laganu ili hranu ograničene veličine i zapremine.
2.2 Hard ciklus (intenzivni) – 90
Ovo je pogodno za hranu visoke gustine ili guste hrane, kao i za pripremu konzerviranih ili flaširanih prehrambenih proizvoda hrane.
Na kraju, treba napomenuti da ispravna blast chiller rashladnog uređaja u kombinaciji sa konvektomatima (Cook & Chill System) pomaže da se smanji gubitak, uštedi vreme, poveća zarada i proizvede aromatični proizvod, čime će se povećati profitabilnost poslovanja.
