Oprema

Kako postaviti boce u vinski frižider?

Kako postaviti boce u vinski frižider
Kako postaviti boce u vinski frižider

Vino je neosporna atrakcija na stolovima restorana širom sveta. Njegove različite sorte, ukusi i teksture zaveli su toliki broj posetilaca da restauratori i gastronomski profesionalci ne razmišljaju o dizajnu menija bez odgovarajuće selekcije vina. Međutim, pitanje koje se obično postavlja za ove poslednje je: „Kako da složim boce u vinskoj vitrini?“

Postoji više opcija i teorija koje podržavaju svaku od njih, ali ako se u nečemu stručnjaci slažu, to je da ovo nije lako pitanje i da sve zavisi od svakog vina ponaosob. Kao opšte pravilo, postoje dve glavne opcije: horizontalna ili vertikalna pozicija.

Horizontalni položaj je poželjna opcija za one koji poznaju ovu oblast. Vinari, somelijeri, enolozi… Svi se slažu da ovaj položaj boce omogućava da tečnost ostane u kontaktu sa plutom i da je vlaži, sprečavajući je da se isuši, smanji veličinu i dozvoli vazduhu da uđe i da je pokvari. Međutim, da bi se boce rasporedile na ovaj način, mora se uzeti u obzir niz razmatranja. Prvo, boca ne sme biti potpuno horizontalna, već blago nagnuta, omogućavajući da se talog slegne na dno. S druge strane, boce ne smeju da budu u kontaktu jedna sa drugom, tako da prilikom pomeranja jedne boce ne dođe do vibracije u drugoj.

Vertikalan položaj se preporučuje u trenutku kupovine boce, kako bi se eventualni sedimenti slegli na dno, pre postavljanja u horizontalni položaj. Međutim, ova pozicija je idealna i za penušava vina, jer, čak i ako imaju čep od plute, kontakt tečnosti sa njim može da pokvari sadržaj. To je takođe preporučeni položaj za one boce koje nemaju čep, već sintetički ili navrtni poklopac.

Drugi aspekti koje treba uzeti u obzir kada stavljate boce u vinski frižider su svetlost koju će dobiti, temperatura i vlažnost. Ova tri faktora mogu uticati i na vino i na flaše, pa ih je potrebno stalno proveravati kako bi ostali u okviru parametara koji se smatraju prihvatljivim za njihovo skladištenje.

Izlaganje vina sunčevoj svetlosti ili svetlu sa žarnom niti može izazvati promene u aromi i ukusu vina, narušavajući degustaciju i uživanje u boci. Zbog toga, osim što sprečava da boca bude izložena ovoj vrsti svetlosti, preporučuje se da njeno staklo bude tamno.

Promene temperature ili njen višak tokom dužeg vremenskog perioda takođe utiču na aromu i ukus vina. Što je temperatura niža (bez prekoračenja), vino će sporije sazrevati, pa možemo da ga čuvamo duže.

Odgovarajući procenat vlažnosti je neophodan, posebno u flašama zatvorenim plutom, kako bi se održala u optimalnim uslovima i sprečila da se isuši i sprečio ulazak vazduha u bocu. Međutim, prekomerna vlažnost može oštetiti etiketu boce, narušiti njenu identifikaciju ili njenu moguću procenu vrednosti i prodaje.

Uzimajući sve ove faktore u obzir, u Fagor Professional su razvili dva tipa vinskih vitrina u zavisnosti od potreba restorana:

ADVANCE je nova serija vinskih rashladnih vitrina za izložbeno skladištenja vina koja povećava vrednost svake boce u njoj.

  • Maksimalna vidna površina, sa 360° u staklu, što omogućava da se unutrašnjost vinskog frižidera posmatra iz bilo kog ugla.
  • Ni jedan neosvetljen prostor zahvaljujući LED svetlu u svim uglovima, čiji se intenzitet može regulisati daljinskim upravljačem.
  • Modularni dizajn, koji vam omogućava da pravite kompozicije zahvaljujući činjenici da se bočni zidovi savršeno uklapaju jedni s drugima.
  • Podesiv raspored, jer imaju sistem dodataka koji pruža maksimalnu fleksibilnost za postavljanje boca vina koso, vertikalno ili horizontalno, unutar iste jedinice.
  • Jednostavna isporuka. Radi lakšeg rukovanja, vinske vitrine se isporučuju u dva pakovanja.
  • Ne zahteva drenažu zahvaljujući automatskom isparavanju vode, tako da ne zahteva priključak na kanalizacionu mrežu.

Sistem hlađenja se sastoji od ventiliranog isparivača koji unutar vinske vitrine distribuira ohlađeni vazduh, postižući ujednačenu temperaturu između +4 i +18°C.

Omogućava opcionu kontrolu za održavanje nivoa relativne vlažnosti na 50-60%, što predstavlja optimalno okruženje za očuvanje vina, sprečavanje dehidracije čepa i održavanje etikete u savršenom stanju.

Odlična izolacija zahvaljujući staklu sa dvostrukim zidovima, sa vazdušnom komorom i magnetnim zaptivkama vrata.

CONCEPT je takodje nova serija vinskih rashladnih vitrina koja nudi modernije i elegantnije rešenje za čuvanje ili skladištenje flaša. Zahvaljujući novom dizajnu, oni postaju dekorativni element koji dodaje stil restoranskom poslovanju. Među njegovim brojnim funkcionalnostima izdvajamo sledeće:

  • Očuvanje vina, zahvaljujući vratima sa duplim staklom, zatamnjenom i kaljenom staklu sa ultraljubičastom zaštitom za zaštitu vina od sunčevih zraka.
  • LED vertikalni sistem osvetljenja koji obezbeđuje savršenu i ujednačenu vidljivost, ne stvara toplotu unutar vinskog frižidera i ne kvari vino.
  • Skladištenje – police su napravljene od plastificirane žice i obrađene u crnoj boji, a vinski frižider ima kao standardnu opremu 3 ravne police.

Savršena temperatura, zahvaljujući elektronskom sistemu upravljanja, održava tačnu i konstantnu temperaturu idealnu za odležavanje vina, u rasponu od +5°C do 16°C.