Trendovi i saveti

Open kitchen design

otvorena profesionalna kuhinja
otvorena profesionalna kuhinja

OPEN KITCHEN DESIGN - vidite i budite viđeni

Otvaranje srca restorana ka gostima, postao je trend započet prvo u hotelskoj industriji, a kasnije preseljen u restorane, u koji su se gosti vrlo brzo zaljubili. Pružanje neposrednog uvida u magiju koja se dešava oko šporeta, prevazilazi samo prikazivanje posla koji se odnosi na pripremu jela i predstavlja jedan novi način postavke kuhinja i privlačenja gostiju u restoran.

Dok je u tradicionalnoj postavci, kuhinja je u prostoru udaljenom od gostiju, skrivajući tajne pripreme jela iza svojih vrata; sada smo svedoci rušenja ovih barijera (fizičkih i psihičkih) između kuhinje i sale, zahvaljujući otvorenim kuhinjama. U ovakvom okruženju, gosti mogu uživati u nečemu što je više od samog ukusa; kuvari i njihovi timovi postaju zvezde restorana u gastronomskoj emisiji uživo, a njihove kuhinje su savršeno okruženje za demonstriranje njihove umetnosti. A što je najzanimljivije, otkrivanjem svog rada očima onih koji će u njemu uživati, kuvari se stimulišu da iznenade goste u toj fazi svog gastronomskog iskustva.

Istina je da se sa otvorenim dizajnom kuhinje prave promene u procesima koji se sprovode. Lako možemo videti da kuhinje privlače više pažnje; oni su zabavniji za posetioce i čak pomalo izazivaju zavisnost. Oni su savršeno okruženje za vizuelno uživanje u radu kuvara sa hranom u kojoj će kasnije uživati nepce.

Da rezimiramo, koje su prednosti otvorenih kuhinja? Prvo, privlače pažnju gostiju, pokazujući da je posao koji se tamo obavlja vredan prikazivanja i divljenja. Oni takođe stvaraju veće samopouzdanje pokazujući kako se jela pripremaju. Pored toga, postoji interakcija i veza između kuhinjskog osoblja i gostiju, nudeći iskustvo za više čula uz mogućnost da vidite proces pre nego što probate hranu.

Kako privući pažnju otvorenom kuhinjom?

Prilikom postavljanja otvorene kuhinje u sklopu restorana, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir. Važno je da bude jasno šta želite da prikažete, a šta da držite iza zatvorenih vrata. Imati otvorenu kuhinju u restoranu ne znači da morate pokazati sve procese; na restoranu je da odluči koja mu je jača strana i čime će privući pažnju.

Nakon toga morate odrediti dizajn kuhinje i način na koji će gosti biti uključeni . Dizajn može varirati od otvorene kuhinje okrenute prema restoranskoj sali ili kuhinje sa šankom oko nje kako bi se gosti mogli sami uključiti u proces pripreme. Međutim, idealna postavka za otvorenu kuhinju je 50/50 između privlačnosti za goste i funkcionalnosti za kuvare.

I na kraju, kao i kod svake tradicionalne kuhinje, morate uspostaviti operativne parametre , kako u pogledu prostora (red i čistoća, održavanje opreme, smanjenje buke i mirisa, itd.), tako i osoblja (planiranje zadataka, jedinstveni protokol , hitna reakcija itd.).

Jednom kada je otvorena kuhinja postavljena u restoranu, od suštinske je važnosti da se objavi kako bi se privukli kupci. Kako? Objavite slike restorana, sa mnogo upečatljivih slika kuhinje, i omogućite gostima da se uključe i podele svoja iskustva. Uskoro ćete primetiti da se knjiga rezervacija puni!

Slika: ARREA! Restoran