Fagor ABCO-101 Blast Chiller / Shock Freezer kapaciteta 10 GN plehova, je rashladni uređaj konstruisan i namenjen da brzo snizi temperaturu hrane.
Onovne karakteristike ABCO-101:
- Kapacitet 10 plehova GN 1/1 ili 600×400 mm
- Visina između nosača plehova 65 mm
- Kapacitet hlađenja 50 kg
- Kapacitet zamrzavanja 30 kg
- Kontrolni panel 5″ osetljiv na dodir
- Specijalno dizajnirani da ponude integralno rešenje Cook&Chill zajedno sa Fagor konvektomatima
- Ciklusi snažnog hlađenja i zamrzavanja, koji se mogu konfigurisati da se njima upravlja prema vremenu ili temperaturnoj sondi postavljenoj u jezgro hrane (ako se sonda ne koristi, ciklusom se automatski upravlja prema vremenu)
- Ciklus hlađenja Blast Chilling: 90 minuta
- Ciklus zamrzavanja Shock Freezing: 240 minuta
- 5 dodatnih specijalnih ciklusa: odleđivanje, stvrdnjavanje sladoleda, isušivanje, dezinfekcija ribe i zagrevanje core probe sonde
- Kada se završi ciklus hlađenja u Blast Chiller režimu uređaj radi kao rashladni ormar, a temperatura ostaje između +2 i +4ºC
- Nakno završenog ciklusa zamrzavanja u Shock Freezer režimu, uređaj natavlja da radi kao zamrzivač, sa temperaturama ispod -18ºC
- Hermetički zatvoren kompresor sa ventilisanim kondenzatorom – vazdušno hlađenje
- R-452a ekološki prihvatjiv gas (bez CFC)
- 60 mm debljina izlacije – pod pritiskom ubrizgana poliuretanska pena 40 kg/m3 gustine CFC free
- Bakarni isparivač sa aluminijumskim lamelama
- Sistem hlađenja sa ventilatoro – prinudno hlađenje
- Automatsko isparavanje kondenzovane vode
U Blast Chiller režimu rada, proizvod se sa 90°C nakon termičke obrade, hladi na temperaturu skladištenja od +3°C za maksimalno 90 minuta.
Na ovaj način se sprečava razmnožavanje bakterija.
U Shock Freezer režimu, odvija se ciklus zamrzavanja, sa početnih 90°C, do temperature proizvoda od -18ºC, za samo 4 sata, čime se postiže brzo zamrzavanje hrane, dok se istovremeno izbegava povećanje bakterijske flore i formiranje makrokristala.
Uz pomoć Blast Chiller – Shock Freezer uređaja, u velikoj meri se čuvaju svi kvaliteti hrane i utrostručava dužina trajanja proizvoda i mogućnost čuvanja pripremljene hrane na niskim temperaturama.
- Blast Chiler režim kontrolisano spušta temperaturu jezgra hrane sa +90°C na +3°C za 90 min.
- Shock Freezer režim – temperatura jezgra hrane se obara sa +90°C na -18°C za 240 min.
Blast Chiller – proces hlađenja
Soft ciklus (standardno) – 90 minuta
- ovaj proces se koristi za mekanu, laganu ili delikatnu hranu, manjih komada i zapremine
Hard ciklus (intenzivno) – 90 minuta
- pogodan je za proizvode visoke gustine ili težine, kao i za pripremu hrane za pakovanje
Shock Freezer – proces zamrzavanja
Soft ciklus (standardno) – 240 minuta
- obavlja početni ciklus održavajući temperaturu komore na 0ºC, zatim prelazi na zamrzavanje proizvoda
- ovaj ciklus ravnomerno zamrzava proizvode što ga čini pogodnim za hranu koja ne sme da bude izložena naglim promenama temperature ili koja sadrži različite sastojke.
Hard ciklus (intenzivno) – 240 minuta
- definisan po podrazumevanoj vrednosti u ciklusima zamrzavanja, obavlja ciklus održavajući temperaturu u komori konstantnom na -20ºC
- savršen ciklus za zamrzavanje polugotovih jela
- pogodan i za sirove proizvode
- olakšava skladištenje smrznutih proizvoda tokom dužeg vremenskog perioda, koji se mogu koristiti tokom godine.
Prednosti Blast Chiller – Shock Freezer uređaja
1. Higijena
Brzo obaranje temperature, koje omogućava šok komora, sprečava razmnožavanje mikroorganizama u sveže pripremljenoj hrani – skraćuje vreme namirnica provedeno u opasnoj temperaturnoj zoni izmedju 5°C i 60°C
2. Kvalitet
Brzo smanjenje temperature održava nivoe vlažnosti u hrani i sprečava uobičajeni rast bakterija.
Fagor Blast Chiller – Shock Freezer uređaj je takođe odličan u očuvanju sveže i sirove hrane kao što su riba, rakovi, povrće, hleb i poluproizvodi kao što su sveže testenine i sosovi.
3. Optimizacija rada u profesionalnoj kuhinji
Fagor Blast Chiller – Shock Freezer komora omogućava pripremu velikih količina hrane, koja se nakon hlađenja može konzumirati u periodu od 5-7 dana.
Napredno planiranje značajno poboljšava način nabavke sirovina, organizaciju rada u kuhinji i raznovrsnost jelovnika.
4. Ušteda vremena
Jednostavnom regeneracijom hrane, omogućava se posluživanje širokog asortimana jela u vrlo kratkom vremenskom periodu.
Fagor Blast Chiller – Shock Freezer rashladni uređaji povećavaju proizvodni kapacitet uz istovremeno smanjenje troškova, uz izuzetne prednosti u pogledu profitabilnosti i vremena.