Techfrost šok komora M5
šok komora sa kolicima

Šok komore

Šok komore su vrlo važni uređaji, u profesionalnoj kuhinji, koji će omogućiti sigurnu i visoko kvalitetnu pripremu hrane. Radna temperatura od -40°C, brzo i kontrolisano obara temperaturu jezgra hrane – izbegavajući razvoj bakterija uz očuvanje kvaliteta hrane.

Ciklus hlađenja od +90°C do +3°C za 90 minuta i zamrzavanje od +90°C do -18°C za 240 minuta, sprečava rast mikroorganizama, zadržavajući svežinu i ne menjajući ukus hrane, izlaganjem proizvoda samo indirektnom protoku vazduha.

Takođe je moguće izvršiti regeneraciju, ohlađenih ili smrznutih proizvoda, do temperature za posluživanje.

Indirektna ventilacija garantuje savršenu temperaturu u celoj komori, delikatnim i kontrolisanim delovanjem na proizvod.

Termička obrada hrane u šok komorama

  • bezbednost i higijena proizvoda
  • kvalitet hrane na visokom nivou
  • ušteda vremena
  • smanjenje rashoda - produžen rok trajanja

Blast Chiller & Shock Freezer - osnovna razlika

Blast chiller i shock freezer su konstruktivno isti uređaji sa jedinom razlikom u snazi hlađenja i radnom ciklusu.

Blast chiller ima mogućnost hlađenja deklarisane količine proizvoda u temperaturnom opsegu od +90°C do +3°C za 90 minuta.

Shock freezer je uređaj sa pojačanim hlađenjem u odnosu na blast chiller, koji ima i funkciju zamrzavanja – od +90°C do -18°C za 240 minuta.

Bezbednost hrane i higijena

Blast chiller-i i shock freezer-i u potpunosti eliminišu rizik od bakteriološke kontaminacije garantujući kompletno bezbednu pripremu hrane uz maksimalnu higijenu. Brzim hlađenjem hrane, skraćuje se vreme provedeno na temperaturi između 5°C i 60°C, u takozvanoj „opasnoj temperaturnoj zoni“.

U ovom opesegu temperature, uvećan je rast bakterija koje dovode do ubrzanog kvarenja hrane. Šok komore u kratkom vremenskom periodu, za 90 minuta, prelaze ovu kritičnu temperaturnu zonu i na taj način sprečavaju razvoj bakterija, u daljem čuvanju hrane u frižiderima, gde je temperatura ispod 5°C.

šok komore
ŠOK KOMORE SA SONDOM

Očuvanje kvaliteta hrane

U strogo kontrolisanom režimu hlađenja, sa sondom jezgra, sprečava se mogućnost zamrzavanja površinskog dela proizvoda usled preniske temperature. Zamrzavanjem proizvoda u kratkom vremenskom intervalu, sprečava se formiranje makrokristala i promena strukuture proizvoda, što je najbitniji faktor za očuvanje ukusa. Uz šok komore kvalitativne karakteristike pripremljene hrane ostaće nepromenjene nekoliko dana, svetle boje, savršenog oblika, privlačnog ukusa, neodoljivog mirisa. 

Ušteda vremena za pripremu jela

Moguće je poboljšati organizaciju rada skraćivanjem proizvodnih procesa, sa unapred pripremljenim jelima, proširujući asortiman proizvoda i zadržavajući nepromenjenim kvalitete svih specijaliteta.

brzo hladjenje hrane
Techfrost šok komora MCR20

Smanjenje rashoda

Uz kupovinu sirovina na veliko, masovnu pripremu hrane, zamrzavanje u šok komorama i lagerovanje u hladnjačama, fleksibilnost i organizacija radnog vremena se dovodi na viši nivo. Smrznuti proizvodi se regenerišu u šok komorama, konvektomatima ili regeneratorima, do temperature za služenje, uz nepromenjen kvalitet i ukus. Na ovaj način se smanjuju rashodi obzirom da se koristi količina hrane potrebna za tekući radni dan.

Šok komore imaju široku primenu: u pekarstvu, poslastičarstvu, pripremi sladoleda, keteringu i restoranskim kuhinjama.

U ponudi su komore kapaciteta do 120 plehova i 1050 kg u jednom ciklusu.

HOME » Rashladna oprema » Blast Chiller & Shock Freezer

Prikazan jedan rezultat

Techfrost MB40 Blast Chiller

17.898  cena bez PDV-a

Roll-in blast chiller za 1 kolica 20x GN 1/1 - GN 2/1 - EN 600x400 - EN 600x800

Blast Chiller / Shock Freezer je uređaj u kulinarstvu koji kombinuje sistem hlađenja sa sistemom ventiliranja , koji je u stanju da u velikoj meri očuva sve kvalitete hrane i produži rok trajanja.

Ovaj proizvod utrostručava rok trajanja i mogućnost čuvanja hrane.

  • Blast Chiler +90°C na +3°C za 90 min - 100 kg
  • Shock Freezer +90°C na -18°C za 270 min - 70 kg

*Kolica i plehovi nisu uključeni u cenu