Profesionalna indukcija – Šta znači indukcijsko kuvanje?
Profesionalna indukcija, za razliku od bilo koje konvencionalne metode za pripremu hrane, prilikom kuvanja ili pečenja, toplotu stvara direktno u posudi, a ne na indukcionom uređaju. Staklokeramička ploča služi samo kao podloga na koju se postavljaju posude, ali ona ne prenosi toplotu. Generator (inverter) pretvara izmeničnu struju s frekvencijom od 50 Hz u jednosmernu na frekvenciji od cca. 25.000 Hz. Visoka frekvencija struje isporučune na bakrene kalemove takozvanog induktora, stvara promenjivo magnetno polje. To uzrokuje protok elektrona u feromagnetskom dnu posude, a time i toplote.
Indukcijsko kuvanje – prednosti
- UŠTEDA ENERGIJE
Ukoliko smo postavili mali lonac na velikom području grejanja, to neće uzrokovati gubitak energije jer se toplota stvara samo na dnu indukcione posude. Kada na magnetnom polju nema posude, ono se automatski isključuje i snaga se smanjuje na najmanji mogući niovo potrošnje energije.
- BRZINA
Opada vreme zagrevanja grejnog polja, jer se toplota stvara na dnu posude, takoreći trenutno. Osim toga, vreme podgrevanja jela je kraće nego kada se ta radnja odvija na plamenu plina – nema rasipanja toplote. Kuvanje na profesionalnoj indukciji znatno štedi vreme.
- USLOVI RADA:
Profesionalna indukcija je bezbedna u toj meri da rizik od opekotina skoro da ne postoji, jer grejno polje nije vruće, a zagreva se samo povratnom toplotom koja se prenosi sa dna posude. Rasipanje toplote, što je često teško opterećenje pri radu u kuhinji, svedeno je na minimum. Podešavanje indukcione snage, koje je moguće procentualno odrediti, štedi prilikom kuvanja na pari (bain-marie) i sprečava zagorevanje hrane, odnosno prekuvavanje jela.
Vrste profesionalnih indukcionih uređaja:
- stoni rešoi – pomoćni stoni uređaji
- profesionalni indukcioni šporeti – uređaji predviđeni za 24/7 upotrebu
- profesionalne indukcione stone friteze – visok učinak uz nisku potrošnju
- profesionalni indukcione samostojeće friteze – uređaji predviđeni za 24/7 upotrebu
- profesionalni indukcioni roštilji – visoka efikasnost
Profesionalni indukcioni šporet IKO7020
Profesionalni indukcioni šporet, sa 4 grejna polja - serija 700:
Ekonomik varijanta indukcionog šporeta - 4x 3.000 Watt
- 4 grejna polja Ø260 mm
- 4x 3.000 W
- 12 kW
- snaga podesiva u 10 nivoa
- svetlosni indikator rada
- ON/OFF prekidač
- gornja INOX ploča debljine 1,5 mm
- 2 mm debljina staklokeramičke ploče
- nije pogodno za posuđe >Ø260 mm